Која храна е кисела, а која базна?

За да се одржи здравјето на организмот, pH-вредноста на крвта треба да биде благо базна. За тоа многу придонесува храната што ја внесуваме.

Прочитајте што се случува кога пиете вода на празен желудник наутро

Луѓето во Јапонија имаат навика да пијат вода веднаш штом ќе се разбудат. Голем број испитувања ја докажале предноста на оваа техника. Лекувањето со вода дава резултати за голем број сериозни заболувања.

Чудесен напиток - За 5 дена ослабете 3 килограми!

Овој сок помага при согорувањето на калории и го храни вашето тело со витамини и минерали. Освен тоа, магдоносот го подобрува варењето и исфрлувањето на вишок течности од организмот…

Потребата од витаминот К

Витаминот К спаѓа во групата витамини растворливи во масти. К потекнува од германскиот збор за коагулација кој се однесува на процес на згрутчување на крвта, бидејќи витаминот К е особено важен за функцијата на одредени протеини кои учествуваат во згрутчувањето на крвта.

Зошто органска храна?

Трите најзначајни меѓународни организации - ФАО (организација за исхрана и земјоделство), УНЕП (програма за заштита на животнаата средина) и СЗО (светската здравствена организација) заедно обрнале внимание на зголемената осетливост на децата на пестициди, како и на нивна неопходна заштита од хемикалии.

Вежбам, а не слабеам...

Не се залажувајте, вежбање не е исто со слабеење. Но, немојте ова да го искористите како оправдување за целиот викенд да го минете опуштено во фотељата пред телевизор или наместо да се качувате по скали да го користите лифтот.

Совети за здрава исхрана кои „не држат вода“

Советите околу начинот на исхрана секогаш треба да ги проценувате самите, бидејќи секој организам е различен. Особено внимавајте со длабоко втемелените заблуди на кои наседнувале нашите баби, а ние им веруваме, иако науката докажала дека не се издржани.

10 топ совети за здравје и витост

Погледнете како на едноставен начин и со мали промени на навиките во исхраната можете да го подобрите здравјето и да ослабете.

Тренажни зони според срцева фрекфенција

Целата поента на користењето на различни тренажни зони кога тренирате е дека секоја тренажна зона има различен ефект врз вашата физичка форма. Вредно е да одвоите време да дознаете нешто повеќе за придобивките на тренингот во секоја од тренажните зони.

Мисли...


1."Ништо не е така исцрпувачко и не гo уништува човекот, како долгорочната физичката неактивност!" - Аристотел

2. „Болен човек кој што ќе се помири со тоа дека е болен, никогаш нема да оздрави.“ - Ондреј Фишер

3. „На здрав човек секој ден му е празник“. - Народна изрека

4. „Повеќе вреди лекот кој го одржува здравјето, отколку оној кој ја истерува болеста“. - Платон

5. „Луѓето се најдобри кога имаат најлошо здравје“. - Артур Шопенхауер

6.„ Mens sana in corpore sano! “ – „Во здраво тело – здрав дух!“ - Хелен Келер

7. „Човекот е како песочен часовник. Времето поминува незабележително. И само еден ден ќе почувствуваме како зрнцата песок се спуштиле на долниот дел од часовникот, во бубрезите, жолчното ќесе и мочниот меур“. - Француска изрека

8. Најголема од сите лудости е да се жртвува своето здравје, за што и да било: за стекнување имот, за напредување во службата, за ученост, за слава, а да не зборуваме за телесната сласт и за краткотрајните задоволства. На здравјето треба се друго да му се подреди! - Артур Шопенхауер