Медитеранска диета

Една од најпопуларните диети во светот меѓу придржувачите на здрав начин на живот е т.н. Медитеранска диета. Многугодишните истражување меѓу жителите на Медитеранот, покажуваат дека тие живеат подолго од останатите Европјани и поретко боледуваат од кардиоваскуларни болести и дијабетес.
Причината за тоа е локалната кујна, се карактеризираат со зголемената потрошувачка на тестирани производи, овошје, зеленчук и растителни масти.
Користењето на Средиземноморската диета одамна е користена надвор од границите на Медитеранот, како еден од знаците е масовното ширење на италијански ресторани во Северна Европа, Америка и Јапонија. Пред 20 години Американскиот конгрес, со специјален декрет ги утврдува принципите на Средиземноморската диета како основа за здрава исхрана.

Медитеранската исхрана е ефикасна за:

- Намалување на холестерол
- Слабеење
- Превенција против остеопорозата
- Избегнување на т.н. "Болести на цивилизацијата" - хипертонија, артеросклероза, дијабетис Медитеранската исхрана, не е некоја конкретна диететска програма, туку е збир од прехранбени навики, кои традиционално ги следат жителите на земјите од Медитеранот (Италија, Франција, Шпанија, Грција и Северна Африка).

Принципи на медитеранската исхрана:

секојдневна потрошувачка на:

- Паста производи, лебот и житните производи,
- Овошје, зеленчук (овошјето треба да се консумира 1-2 часа пред главното јадење)
- Компир, кајсија,
- Млеко, сирење
- Маслиново масло (за готвење и салати)
- Зачини (босилек и др.)
- Вино (по една чаша со основното јадење)

по 1-3 пати неделно:

- Риба (препорачливо од т.н. мрсни риби),
- Месо (претежно пилешко, поретко телешко и свинско),
- Јајца (може да се користи и при подготвување на шпагети)

поретко - не повеќе од неколку пати на месец:
- Колачи и мед

(Извор: Био Слим)