Целата поента на користењето на различни тренажни зони кога тренирате е дека секоја тренажна зона има различен ефект врз вашата физичка форма. Вредно е да одвоите време да дознаете нешто повеќе за придобивките на тренингот во секоја од тренажните зони.

Вредноста на секоја зона не треба да се потценува, иако поради тоа може да се чувствувате чудно првиот пат  кога ќе направите еден  тренинг на 65% (поради тоа што не боли и не се потите обилно), спротиставете се на предизвикот  да издржите да тренирате во оваа зонаа, а има и зошто.

ЗОНА ЗА КОНТРОЛА ВРЗ ТЕЛЕСНАТА МАСА (Фитнес / Топење на масти) - 60% до 70% Голем дел од придобивките од  тренингот спрема срцевата фрекфенција ги вклучува телесните енергетски системи, и еден од овие системи е одговорен за долгорочно снабдување со енергија за работата на  мускулите. Мастите се богат извор на енергија за кондиционата издржливост. Тренингот во рамките на оваа тренажна зона - најдобро се постигнува со долг, бавен тренинг, (трчање,пливање,велосипедизам) – се развива способноста на телото да ги храни мускулите по ефикасно.Друга голема предност на тренингот во оваа зона е топење на масти. Исто така, ќе им овозможите на вашите мускули повторно да се дополна со гликогенска енергија, која била искористена за време на тренингот со брзо темпо.

АЕРОБНО ЗОНА (Кардио тренинг / Издржливост) - 70% до 80% Кога ќе тренират  во во оваа тренажна зона, вие го тренирате кардиоваскуларниот систем. Во рамките на овој ранг, е способноста на телото за транспорт на кислород, која при тренинг на  мускули во оваа тренажна зона може да се развива и усовршува.Како ке се  почувствувате посвежо и посилен од тренингот во оваа тренажна зона ќе добијат придобивки на согорување на маснотиите и подобрување на аеробниот капацитет 75%. Оваа тренажна зона е идеална за развој на локална мускулна сила.

АНАЕРОБНА ЗОНА (хардкор Тренинг) - 80% до 90% Во оваа тренажна зона може да бидат стекнати огромен број на позитивни придобивки. Некаде помеѓу 80 и 90%, каде се наоѓа вашиот личнен анаеробен праг. Во оваа тренажна зона ,користите  малку маснотии, наместо да користите гликоген - која се наоѓа во вашите мускули - како главен извор на енергија.Во оваа тренажна зона има момент каде при работа на мускулите се произведуваат млечна киселина со побрзо темпо отколку што телото може да ја отстраните. кога ќе го постигнете овој момент - познат како Анаболни Праг тоа ќе биде проследено со брзо зголемување на срцевиот ритам и со забавување на вашето темпо - ви звучи познато?

Преку соодветен тренинг можне да се одлоожи Анаболниот праг:

- Преку зголемување на срцевата фрекфенција, највисоко што мжете или
- Со зголемување на способноста на вашето тело да се справи со млечна киселина за еден подолг временски период.

VO2 Max е крајната зона(Максимален напор) 90% до 100% Во оваа тенажна зона ке можетре да се задржите многу краток временски период. Во оваа зона ефикасно се тренира на реактивните мускулни влакна и ви помага за развој на вашата брзина.

Треба да знаете дека за да се развие оваа брзина прво мора да имате развиено способност да ја поднесете подолго лактатната киселина.Оваа тренажна зона  се користи  во спринтерските трки,каде само атлетски спремните особи можат да тренитраат ефективно во оваа тренажна зона.

Запомнете, тренингот со висок интензитет, блиску до вашата максимум срцева фрекфенција може да биде опасно по вашето здравје.

(Извор: Мојтренер.мк)